#zdrblofoodtip no.2 - ochlaďte se zevnitř! 

Kokosová voda je nejen bohatá na živiny a enzymy, ale též poskytuje úžasné osvěžení a ochlazení organismu.

Nevím, zda ještě letos dorazí další vlna veder, ale kdyby ne, berte to jako přípravu na příští rok či na dovolenou.

Dám vám tip na to, jak přizpůsobit stravování sobě i dětem tak, abyste zbytečně nezatěžovali organismus a efektivně šetřili energii. A též abyste si jako maminky ušetřily starosti a pochopily, proč vaše děti některá jídla odmítají. 

Že děti bývají na vysoké teploty citlivé, že jim vedra narušují spánkový režim, že jsou unavené, nevrlé, objevuje se nechutenství a zhoršené trávení asi nemusím nějak dlouze líčit.

Že člověk přestává mít ve dnech veder chuť k jídlu, je přirozený fyziologický jev. Proč to tak je?

Zpracováním (trávením) potravy vnikají v těle chemické procesy, které vytvářejí a spotřebovávají energii a zároveň se při nich produkuje teplo (vedlejší efekt), které následně vede k ještě většímu zahřátí organismu. Takovému zahřívání se tělo samozřejmě brání a tak vysílá signály, které si pak následně interpretujeme jako nechuť k jídlu.

Řešením rozhodně není hladovka, ale chytré přizpůsobení jídelníčku. 

Trávení

Obecně můžeme říct, že čím hůře stravitelné jídlo, tím více práce má tělo s jeho zpracováním a trávením a tím více tepla v organismu vzniká. Proto vybírejte jen velmi dobře stravitelná jídla. Obzvlášť dbejte na vhodnou přípravu masa. Dobře stravitelné je např. maso minutkové nebo vývary (které můžete konzumovat i studené). Dbejte též na správné kombinace hlavních ingrediencí na talíři. V rámci jednoho chodu není vhodné konzumovat maso a lepek (např. těstoviny s masem) či luštěniny a živočišné potraviny (např. čočka s masem). To jsou chody obzvlášť náročné na trávení. 

Ochlazující potraviny

I samotné potraviny mohou mít zahřívající, neutrální nebo ochlazující efekt. Když člověk padá vedrem, automaticky sahá právě po těch ochlazujících potravinách, jejichž trávení tolik „nezatápí“ v organismu. Jsou to zpravidla sezónní a čerstvé potraviny, z kterých se dá celkem snadno poskládat výživný a nutričně vyvážený chod.

Osvěžení a ochlazení vám přinese např.:

  • zelenina: brokolice, květák, okurka, rajčata
  • ovoce: tropické ovoce, zejména citrusy, meloun, banán, avokádo, ale též jablka a lesní plody, jahody. Výjimkou jsou nektarinky a broskve (jejich konzumace vás rozhodně neroztopí, ale osvěžení nepřinese)
  • mléčné výrobky: zejména kefíry, kvalitní jogurty a tvarohy, neomezujte se jen na kravské produkty a dbejte na kvalitu (beta kasein A1 vs A2!!!)
  • z kategorie superpotravin pak doporučuji např. zelený ječmen

Co pít?

Hlavním způsobem hydratace by měla být rozhodně voda. Když ji obohatíte o čerstvou mátu a citrón (pokud si rádi „louhujete“ kousek citrónu ve vodě, pak doporučuji kupovat výhradně organické citróny, protože ten pesticidový mix z běžně ošetřovaných citrónů, no to nechceš), dosáhnete maximálního ochlazení.

Dalším skvělým drinkem je kokosová voda, ta je skutečně bohatá na živiny a enzymy, ochlazuje, dokonale hydratuje a vyživuje. Můžete ji podávat i ve chvíli, kdy je organismus přehřátý nebo v horečkách. Kokosová voda z čerstvého kokosu je vhodná i pro malé děti. Kokosy kupujte vždy jen ty chlazené! Ty, které jsou k dostání v běžném pultu mezi ovocem a zeleninou, budou zkažené a žluklé!

Nakonec potěším i milovníky kávy, protože káva je též ochlazující nápoj. Ideální jsou kávy filtrované, např. coldbrew.

Mateřské mléko

Kojení je dokonalým způsobem, jak hydratovat své miminko. Prvních šest měsíců skutečně nemusíte ke kojení podávat jiné tekutiny, tedy pokud budete miminko přikládat kdykoli bude mít potřebu. V jiném případě můžete podávat filtrovanou vodu či rooibos čaj ideálně v organické kvalitě.

Důležitou kategorií jsou též samozřejmě zmrzliny. Obzvlášť sorbety vám poskytnou úžasné ochlazení a osvěžení. Pár tipů, jak vybrat kvalitní zmrzlinu a nebo jak si vyrobit domácí nanuky najdete v předchozím článku.

Obecně studené až ledové potraviny naše tělo navíc ochlazují i fyzikálně. Lokálně ochlazené oblasti má tělo potřebu opět zahřát a vedlejším efektem vzniká ochlazení na zbytku těla, což je samozřejmě žádoucí.

Jídelníček tedy postavte výhradně na dobře stravitelných pokrmech ze sezónních potravin. Většina z nich má ochlazující nebo neutrální efekt. Nezapomínejte na dostatečný příjem vhodných tekutin. Když k tomu přidáte ještě občasné ochlazení v bazénu, bude vám i vašim dětem celé léto hej.

Mějte se krásně a užívejte prázdnin, léto ještě nekončí!

Připíjíme na vás!

Jsou potraviny a nápoje, které vám v létě přinesou skutečné ochlazení!

Bez ochlazujících potravin si léto zkrátka užít nelze.

ŽIVOT Instagram zdravablondyna NA INSTAGRAMU
Zdravá žena
Zdravá žena
Ženské tělo se s věkem mění, stejně tak jeho potřeby. Buďte stále svěží a fit.
Přejít do kategorie
Těhotenství
Těhotenství
Podpořte své tělo živinami, které jsou nezbytné pro ochranu vás i miminka.
Přejít do kategorie
Dětská výživa
Dětská výživa
Živiny, které dětem nejčastěji chybí a které z běžné stravy jen obtížně získáte.
Přejít do kategorie
Čerstvé novinky na váš mail
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.