Mléko!

IMG_1369 (kopie)

Nakupuji na trhu, zbytek, oleje, těstoviny, sůl, ... vitamíny samozřejmě, si objednám ze sci-food.cz. Do klasického supermarketu už jdu jen z nouze, smrtelného hladu a nebo teď v létě pro meloun. I tak se musím přiznat, že skutečnou hodnotu farmářských potravin jsem si uvědomila až nedávno, kdy jsme navštívili Farmu u svaté Anny. Tolikrát mě paní na trhu zvala, ať se k nim přijedeme podívat a přesto, než jsme se tam jednoho rána ještě před otevřením ocitli, trvalo to snad více než rok. Taky to tak máte, že se k něčemu strašně dlouho odhodláváte a když to pak konečně člověk udělá, nejde mu do hlavy, proč mu to tak trvalo?

Byla jsem jak omámená a ani to nesouviselo s tím, že jsme si hned na uvítanou dali zmrzlinu z čerstvého mléka (kravského i kozího). Ohromná farma, mnoho domácích zvířat a zároveň takové čisto! Všechno udržované, zvířata vysmátá a snad i ten hnůj smrděl voňavěji, než bývá zvykem. Práce až nad hlavu, ale zároveň všichni v dobré náladě.

Pan domácí nás farmou provedl, krmili jsme kozy, hladili krávy (aniž bychom museli odhánět mouchy), kůzlátka, telátka, koně, slepice, tahle všechna zvířata tam potkáte a všechna působí, jako kdyby byla na luxusním wellness pobytu.

Nedalo mi to. Pořád mi v hlavě vrtaly ty myšlenky, to srovnávání, co vlastně všechno obnáší, aby bylo tolik zvířat chováno v čistotě a v tak kvalitním prostředí. Ať v tom vidíte krmivo, přístup chovatelů, výběh, boxy a kolik si to žádá lidského úsilí, práce, potu a provozních nákladů! Srovnávala jsem s tou druhou stranou kvality, s masově vyráběnými mléčnými výrobky a s tím co za takovou výrobou stojí. Viděla jsem to v živých obrazech. Každý nejspíše zná ty děsivé obrázky, co lítají na internetu, "farmářský" megaprůmysl versus tato reálná farmářská balada, kterou člověk vidí na vlastní oči. Nemůžeme za to ale my sami?

Svět je tak nastaven.

Blahobyt, náš vnitřní pocit bohatství, nám říká "každý potřebuje 3x denně mléčný výrobek a 3x denně maso". Poptávka určuje nabídku. Kam to vede? Ztrácí se kvalita, původní hodnota, nakonec se postupně vytrácí i důvod tyto potraviny konzumovat. Už nejsou tak bohaté, jak si pořád myslíme, jsou prázdnější a prázdnější, aby jich mohlo být více a více. Je to cena, kterou se většina populace rozhodla zaplatit na úkor kvantity.

Úcta.

Už dávno jsem se rozhodla, že budu svými nákupy podporovat producenty, kteří jdou svou vlastní cestou a pomáhají alespoň z části uvádět svět zpět do rovnováhy. Jsem opravdu šťastná, že mě životní okolnosti dovedly do tohoto bodu a že tyto hodnoty mohu předat také Olíčkovi. Je možná fajn strávit odpoledne v zoo, ale daleko raději pojedu znovu na farmu. Nelpím na tom, aby můj syn věděl, jak dělá lev, tygr a opice, ale přeji si, aby věděl, odkud se bere TEN kefír, co miluje, jak se dělá TA zmrzlina, na kterou se těší - a i to, že maso neroste na stromech.

IMG_1357 (kopie)

Proč je méně někdy více?

Když si vkládáte tu krabici trvanlivého mléka do košíku, možná si občas pragmaticky řeknete něco ve smyslu: "Mléko jako mléko". A přesto už určitě někde v hlavě víte, že většina běžně dostupných mlék nemá s tím skutečným společnou ani barvu.

Rozhodně nedokážu rozebrat mléko do poslední molekuly, ale znám pár zajímavostí, které stojí za „naťuknutí“!

Mléko je samozřejmě základní složkou všech mléčných výrobků, definuje jejich výslednou chuť a kvalitu (do výsledku vstupují samozřejmě i další faktory, například technologie výroby). To vše je odvislé od této základní ingredience. Takže, pokud chcete umět rozpoznat kvalitní mléčný výrobek, je nutné porozumět mléku.

  • PŮVOD MLÉKA
    Zásadní je plemeno, podmínky a způsob chovu. Od toho se totiž odvíjí struktura obsažených proteinů a lipidů. Což určuje výslednou hodnotu mléka. Bio certifikace sama o sobě nemusí být tím rozhodujícím faktorem. 
  • BETA KASEIN A1
    Drtivá většina běžně dostupných mlék a posléze i mléčných výrobků obsahuje právě tento problematický beta kasein A1. Problematika A1 kaseinu je sama o sobě na samostatný článek nebo spíš knihu, ale kdybych to měla hodně zjednodušit a nacpat do jedné snadno pochopitelné věty - existují různé typy kaseinu a mezi nimi i kasein A1 a A2, A1 je nepřirozený, zmutovaný (chcete-li vyšlechtěný), A2 je původní a přirozený. A1 dělá paseku v lidském organismu, nese s sebou negativa, A2 zase pohodu. Za zmínku stojí fakt, že mateřské mléko, ovčí, kozí a mléko mimoevropských plemen skotu, např. Jersey, tento rizikový beta-kasein A1 neobsahuje! (Šlejtr, 2005). Odborná veřejnost se postupně začíná přiklánět k tomu, že kaseinu A1 je lepší se uchránit, např. v Německu, Austrálii v tom mají jasno, k nám se to určitě taky jednou dostane. Nechci tady A1 problematiku skandalizovat, spíš jen upozornit, že nějaká Ajednička existuje a nechat už na vašem uvážení, do jaké míry si (ne)budete chtít dohledat další informace (pokud budete pátrat, pak doporučuji orientovat se spíše na světový pohled než na náš „čecháčkovský extremismus“, který je pro takové články typický. Oprašte angličtinu, v češtině moc relevantních článků nenajdete. Já to brala jako svou mateřkou povinnost, Olíčkovi mléčné výrobky dávám a pohled na A1 jsem si pro svůj vnitřní klid vyřešila dřív, než dostal první lžičku jogurtu.
  • PLEMENO JERSEY
    To jsou tak nádherné krávy! Všechny výrobky z tohoto plemene obsahují právě beta kasein A2, což je ten, který se vyplatí si zvát domů do ledničky. Pojďme se blíže podívat na obyčejně neobyčejný bílý jogurt z mléka Jersey krav. Kromě vyššího zastoupení živin (bílkovin, vápníku atd.) nabízí odlišné spektrum mastných kyselin a odlišnou strukturu bílkoviny. S čistým svědomím můžu takový jogurt označit za zdraví prospěšný. Stojí za koupi a pravidelnou konzumaci. Jogurty s odlišnými charakteristikami, rozhodně takové benefity nepřináší, berte je spíše jako výplň jídelníčku, zaplácnutí žaludku. Pozitivní dopad na zdraví je mizivý.
  • TO SPRÁVNÉ SLOŽENÍ BÍLÉHO JOGUTRU
    Možná vás to překvapí, ale za nadpisem "složení:" by mělo být jen: mléko (může být označené jako pasterované), jogurtová kultura. Když k tomu přidáte farmářský původ nebo bio certifikaci, máte pravděpodobně vyhráno!

A ne, není nemožné se k takto kvalitním mléčným výrobkům dostat. Např. Farma u sv. Anny prodává své produkty, včetně zmrzlin, na trhu v Holešovicích, ve svém obchůdku v Brandýse (kousek od Staré Boleslavi) a mají i rozvoz, při objednání nad 1000Kč Vám zdarma v rámci Prahy doručí vše až pod nos. A určitě to nebude jediná dostupná farma v ČR ;) Na druhou stranu to nechci zlehčovat. Jsem si vědoma, že farmářské "obchůdky" nikdy nebudou na každém rohu jako supermarkety a večerky. Nákupy skutečných potravin si budou žádat větší plánování, změnu nákupních zvyklostí, vytvoření nových stereotypů.

Změnu mi kdysi ulehčilo uvědomění si, co, kde a v jakém množství nakupuji, koho tím podporuji a co mi to na oplátku dává.

U skutečně kvalitních potravin jsou zdravotní benefity nepopiratelné, dříve či později budou mít dopad i na naše duševní zdraví. Ať už si to připustíte nebo ne, farmářské nakupování vám časem trošku opraví způsobu uvažování, vrátí se přirozená úcta k prvopotravinám, střídmosti. Je to hezký pocit, věřte mi. Konec konců, nedělám to jen pro sebe, pro Olíčka, ale i pro další generace, tohle je můj vzkaz.

Mějte se fajn, žijte přítomnými momenty a v těch podstatných aspektech, myslete dopředu.

Vaše M.

ŽIVOT Instagram zdravablondyna NA INSTAGRAMU
Zdravá žena
Zdravá žena
Ženské tělo se s věkem mění, stejně tak jeho potřeby. Buďte stále svěží a fit.
Přejít do kategorie
Těhotenství
Těhotenství
Podpořte své tělo živinami, které jsou nezbytné pro ochranu vás i miminka.
Přejít do kategorie
Dětská výživa
Dětská výživa
Živiny, které dětem nejčastěji chybí a které z běžné stravy jen obtížně získáte.
Přejít do kategorie
Čerstvé novinky na váš mail
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.