Polévky - recepty již od prvních příkrmů

IMG_0382

Upřímně řečeno, já na recepty zrovna moc nejsem, vařím spíš intuitivně. Kuchařku si sice sem tam koupím, ale spíš kvůli obrázkům a inspiraci, tak prosím nečekejte, že vám tady nadiktuji přesné gramáže a porce, toho prostě nejsem schopná. Na druhou stranu, u receptů na polévky to ani není třeba. Přeci jen nejde o vánoční cukroví. 

Polévkami balancuji jídelníček, což znamená, že jednotlivé recepty přizpůsobuji aktuálním potřebám. Nebojte se toho, polévky snesou skoro vše. Když je potřeba zharmonizovat jídelníček, když potřebujete doplnit jeho pestrost nebo vyváženost o luštěniny, ryby, maso, zeleninu, zkrátka o cokoli, co vaše dítko zrovna nerado v přiznané podobě, tak to prostě „hoďte“ do kotlíku. Jde jen o to, odhodlat se vyzkoušet a rozumně kombinovat jednotlivé ingredience v poměrech, které jsou pro vás chuťově přijatelné.

Obecně k polévkám v rámci prvních příkrmů:

Důležité je zachovat čistotu a maximální nutriční potenciál. I proto jsem nedělala žádný základ a neprováděla ani následné zahušťování moukou a podobně (mimochodem moukou nezahušťuji nikdy, je to přežitek). Postup je naprosto jednoduchý. Vložíte do filtrované vody umytou, oloupanou a nakrájenou zeleninu a vše přivedete k varu, osolíte, já používám hrubou růžovou himalájskou sůl a vaříte šetrně. To znamená, že polévku necháváte na nízkém stupni jen lehce probublávat (táhnout), díky tomu ten potenciál vitamínů a živin “neuškvaříte”. Časem můžete ke konci vaření přidat bylinky. Hotovou polévku můžete rozmixovat nebo zeleninu rozmačkat vidličkou. Konzistenci/hustotu polévky ovlivníte poměrem vody a zeleniny. Čím více zeleniny, tím hustější kaše, krému, polévky docílíte.

Jednotlivé ingredience doporučuji zavádět postupně, abyste případně věděli, z jaké potraviny mělo vaše děťátko negativní reakci (vyrážka, průjem, ...).

Pár receptů pro inspiraci:

·       Mrkvová polévka: filtrovaná voda, mrkev, batát/brambora, růžová himalájská sůl, do hotové polévky v teplotě vhodné k jídlu ještě lžíce rybího oleje s pomerančovým a citrónovým olejem a extraktem z rozmarýnu (už od prvních příkrmů používám tento: Organic Scandinavian Rainbow Trout Oil)

·       Petrželková polévka: filtrovaná voda, petržel, mrkev, kmín, do hotové polévky v teplotě vhodné k jídlu ještě lžíce rybího oleje s pomerančovým a citrónovým olejem a extraktem z rozmarýnu (Organic Scandinavian Rainbow Trout Oil)

·       Houbový krém: filtrovaná voda, hlíva ústřičná (v top kondici!), brambory/batát, mrkev (nemusí být), kmín, do porce ještě lžíce extra panenského olivového oleje v bio kvalitě (já používám už nějaký ten rok oleje výhradně od značky Centonze, mohu jen doporučit, kvalita, chuť, čistota i nutriční potenciál je top!)

TIP: Místo filtrované vody, můžete použít “vodu” z vývaru (více o vývarech: Oliverkův jídelníček: Polévka je grunt, kdo jí nejí, ten..."nemá" kolagen!), polévku tak jednoduše obohatíte o bílkoviny, kolagen a další výživné složky.

První příkrmy solit nebo nesolit?

Myslím, že problematika soli je mylně chápaná. Většinou se maminky bojí solit kvůli tomu, aby své dítko chuťově příliš nerozmazlovaly nebo protože si myslí, že sůl škodí. Fakta ale říkají, že kvalitní nerafinovaná sůl není nepřítel. Naopak! Sůl má hned několik důležitých poslání. Pro příklad, pokud je sůl u miminek nebo dětí nedostatkovým zbožím, může docházet k problémům v neurologickém vývoji. Sůl totiž aktivuje gliové buňky, ty se podílejí na přenosu signálu v nervové soustavě. Takže vůbec nepřeháním, když řeknu, že sůl hraje důležitou roli ve vývoji mozku kojence! A to není jediný benefit. Sůl nad zlato, ale stačí jen špetka, špetička. Já jsem Olíčkovi první příkrmy lehounce dosolovala zmíněnou růžovou himalájkou solí. Vždy čerstvě pomletou. Jinou sůl doma vlastně ani nepoužíváme. Hrubou používám do polévek, při vaření. Na dochucování už hotového jídla ji mám v mlýnku a vždy čerstvě namelu. Možná vám bude připadat, že solí méně, pravdou ale je, že prostě chutná jinak.

Když už je trochu rozjedené:

Pak můžete začít dělat základy na cibulce. Pořád platí maximální šetrnost přípravy. Cibulku nakrájíte najemno a na vhodném tuku/oleji lehce a pozvolna “smažíte”. Děti jsou vůči “akrylamidu” velmi senzitivní, takže cibulka do hnědo-černa není zrovna stav ideál. K cibulce můžete přidat např. pancettu nakrájenou na kostičky, krásně polévku ovoní a dodá ji zase trochu jinou chuť. Na takovém základu můžete aplikovat téměř všechny recepty, které jste dělali do té doby na vodě.

Pár receptů pro inspiraci:

·       Špenátový krém: červenou cibulku připravíte na olivovém oleji Centonze, přidáte pancettu, pak zalijete filtrovanou vodou, přidáte špenát, brambory/batáty, himalájskou sůl, přivedete k varu, po uvaření rozmixujete dle potřeby. Na talíři zjemníte smetanou (v kvalitě beta kasein A2! viz článek: Mléko! ), jako třešničku na dortu dávám ještě ztracené vejce a lžíci oleje.

·       Čočková polévka: na olivovém oleji Centonze připravím červenou cibulku, přidám červenou/černou čočku nebo mix., promíchám, zaleji filtrovanou vodou, přidám mrkev, bramboru/batát (zelenina nemusí být) koriandr, kmín, růžovou himalájsko sůl, přivedu k varu. Rozmixuji dle potřeby a podávám opět s lžící zdravého tuku! (rybí, olivový olej nebo ghíčko v top kvalitě)

Malý gurmán:

To je naše aktuální fáze. Když už je vaše dítko dostatečně rozjedené, můžete mu na talíř dopřát i něco více gurmánského.

Před servírováním polévky doporučuji do talíře poskládat vybrané ingredience (např. zeleninu, maso, ryby, vejce, … ) a dochucovací složky polévky, vše hezky naaranžujte a před zraky vašeho dítka zalejte krémem. Výhodou je, že malý gurmán vidí, z čeho polévka je (nejde jen o nic neříkající univerzálně barevný krém). Děti mají radost, když poznají jednotlivé ingredience, a navíc v menším množství jim dopřejete i ingredience, které zrovna v dětském jídelníčku nebývají typické. Např. olivová pasta (opět používám výhradně od značky Centonze), parmezán, … nakonec i takový kousek ještě nerozpuštěné růžové soli udělá radost :)

Nejčastější dotaz, co to tam tomu Olíčkovi dáváš?! 

Aranžmá na talíři by mělo vždy reflektovat složení polévky, dávám tam ale taky něco navíc, nazvat to můžeme dochucovací složky. Maso a vejce též servíruji nejprve do talíře (Maso mixuji jen velmi výjimečně!). V praxi to tedy znamená, že v průběhu přípravy polévky si dám stranou některé ingredience, které pak použiji na finální aranžmá, přidám bylinky, maso nebo vejce a některé další parádičky, jako např. kozí sýr, parmezán, olivovou pastu, … samozřejmě ingredience volím tak, aby doplnily a obzvláštnily chuť polévky. Nejde o to, že by ji měly přehlušit, jen lehce doplnit. I kdyby dochucovací chutě v polévce zanikly, je to v pořádku. Hlavním posláním tohoto způsobu servírování totiž není samotná chuť, ale vnímání ingrediencí!

Chtěla bych vyzdvihnout bylinky. Olíček bere bylinky automaticky jako součást jídla (v případě máty vlastně i pití), obzvlášť rád má mátu, bazalku a kopr. Nemá ty typické reakce, typu: „Fůůůj, pryč s tou trávou z talíře!“. Možná si říkáte, že to jsou maličkosti. Ale tyhle maličkosti tvoří pak jeden velký celek. A o ten nám přeci jde, no ne?! Nebojte se už od malička učit své děti k tomu, aby uměly ocenit jídlo jako opravdoví gurmáni, bez zbytečných předsudků.

Pár receptů pro inspiraci:

·       Svíčková polévka: na ghíčku udělám cibulku, přidám na kousky nakrájenou mrkev, petržel, celer, zaliji filtrovanou vodou/vývarem, přidám nové koření a bobkový list, přivedu k varu. Vařím zeleninu do měkka, vyndám koření a rozmixuji. Do již vychladlé polévky přidám pro zjemnění smetanu (v kvalitě beta kasein A2!). Na talíř si připravím natrhané pomalu pečené maso (hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, dle preferencí), trošku brusinek, ušlehané smetany a zaleji krémem.

·       RAW špenátový krém (tady se výjimečně držím těchto gramáží): 150g čerstvého baby špenátu + trocha na ozdobení, šťáva z půlky bio citrónu, 1 lžíce sójové omáčky Tamari (prosím vás tohle je něco úplně jiného než Magi!!! Neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla), voda z jednoho mladého kokosu, maso ze dvou mladých kokosů, špetka kmínu, špetka, kurkumy, dle uvážení můžete přidat ještě trošku čerstvého zázvoru a stroužek česneku (dávkujte opatrně) a nakonec ještě trochu čerstvě namleté růžové soli.

·       Pečená řepovka (tohle už je trošku složitější příprava, ale stojí za to): cukety (asi 2 malé), červená řepa (asi 3 menší), pórek, řapíkatý celer, masový (může být i zeleninový) vývar (pokud nemáte, můžete použít filtrovanou vodu), k servírování ještě zakysanou smetanu (v kvalitě beta kasein A2) a čerstvý kopr. Řepu a cukety nakrájíme na menší kousky, zakápneme olivovým olejem, lehce posolíme a dáme péct, max. na 170C, bude to trvat asi 30 minut. V hrnci si lehounce osmahneme nakrájený pórek a řapíkatý celer, po chvilce zalijeme vývarem (nebo vodou), na lehkém stupni necháme 15 minut „táhnout“, přidáme pečenou zeleninu, dalších cca 10 minut necháme probublávat. Pak polévku rozmixujeme. Na talíř si naaranžujte pečenou zeleninu (po upečení si ji trošku odložte), lžíci zakysané smetany a kopr. Polévku servírujte až v teplotě, která je vhodná ke konzumaci, jinak to „zakysané“ ve smetaně znehodnotíte.

Ještě něco na závěr. Na co si dát pozor?

Zbytečně nezjemňujte! Všimla jsem si, že běžným zvykem je polévky a krémy zjemňovat mlékem, smetanou, … Jednou za čas proč ne, teda pokud máte dostupné kvalitní mléčné výrobky, ale nemělo by to být pravidlem! Není účelem zjemňovat a zastírat chuť hlavních surovin. Snažte se ji spíše dotvářet a ladit. Navíc praxe ukazuje, že mléčných výrobků máme my Češi v rámci každého dne až přehršel. Děti nejsou výjimkou. Využijte polévky spíše k tomu, že je pojmete jako nemléčný chod. Podobný názor mám na přidávání nudlí a těstovin, přijde mi to jako naprosto zbytečná a prázdná ingredience, jen “cukr” a lepek navíc.

Zdravé tuky

Nezapomínejte do polévky přidat lžíci zdravého tuku, je to velmi prospěšné hned z několika důvodů. Takový tuk je „vitamínovým nosičem“, pomáhá jich vstřebat a využít co nejvíce. V případě rybího oleje tam máte i benefit v podobě esenciálních mastných kyselin typu omega-3. S výčtem bychom mohli pokračovat … Já v 90% přídávám právě rybí olej, pokud o něm máte pochybnosti, ať už chuťové či kvalitativní, mrkněte na článek: Must-Have: Organický rybí tuk)

Za zdravé tuky můžete považovat např. rybí olej, olivový olej, máslo, ghíčko, olej z tresčích jater, … vždy hledejte tu nejlepší možnou kvalitu (organická, chcete-li bio, kvalita nestačí!) a v průběhu používání načatého tuku před podáváním VŽDY zkontrolujte jeho aktuální kondici, pozor na žluknutí!

Zdravý tuk přidávejte do polévky až na talíři. Nedávejte ho do horké polévky, neohřívejte ho, neznehodnocujte ho!

Jakou zeleninu?

Jakoukoli! Je pravda, že nejčastěji používám mrkev, petržel, to je taková moje klasika, ale řepa, špenát, celer, řapíkatý celer, batáty, brambory, brokolice, fenykl, chřest, hrášek, mangold, dokonce i ředkvičky (jéé tenhle recept vám ještě taky musím dát), jsou též moji oblíbenci. Snažím se využívat hlavně sezónní zeleninu, kombinace obměňovat, jedu až do posledního kousku v lednici či ve špajzu, polévky snesou snad vše, díky nim se mi podaří zeleninu vždy zužitkovat a mám radost, že nemusím nic vyhazovat, už žádné plýtvání.

No, kdybyste si dali k polévce ještě nějakou tu “omáčku” kolem, pak mrkněte na článek: “Zázračný chod jménem polévka”. Protože tyhle uvedené recepty jen dotvářejí další stejně důležité informace, které je třeba vstřebat, aby byl úspěch zaručen na všech potřebných úrovních.

Polévkám zdar!

Míša

IMG_3409

IMG_3901

IMG_7881 – obnovený

IMG_9985

ŽIVOT Instagram zdravablondyna NA INSTAGRAMU
Zdravá žena
Zdravá žena
Ženské tělo se s věkem mění, stejně tak jeho potřeby. Buďte stále svěží a fit.
Přejít do kategorie
Těhotenství
Těhotenství
Podpořte své tělo živinami, které jsou nezbytné pro ochranu vás i miminka.
Přejít do kategorie
Dětská výživa
Dětská výživa
Živiny, které dětem nejčastěji chybí a které z běžné stravy jen obtížně získáte.
Přejít do kategorie
Čerstvé novinky na váš mail
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.