Proteinová bezlepková matcha bábovka. Ta vám s dietou nezamává!

Recept na bezlepkovou matcha bábovku.

Já dezerty miluji! Ale skřípání cukru mezi zubama zrovna nepotřebuju. Chce to vyvážit nutriční hodnoty. Trošku jsem zamávala s ingrediencemi a olalalá, je to tu. Bábovkou si můžete dopřát bez starostí o vaši dietu. Současně mohou zahodit obavy z konzumace i ti, kteří jsou intolerantní vůči lepku, protože bábovka "gluten free".

Rozhodně ale nečekejte typickou bábovičku, pravděpodobně nebude tak nadýchaná, je v ní méně cukru a neobsahuje lepek, takže konzistenčně bude rozdíl znát. Na vzorku testovaných dobrovolníků ale nebyl vnímán negativně. Takže se domnívám, že se i pro odpůrce zdravých dezertů stane více než snesitelnou pochoutkou.

V případě, že by vás nenalákaly již zmíněné benefity, házím do placu ještě pár fotek.

Pro ty, kteří se nechali zlákat, sdílím recept ;)

Na jednu bábovku budete potřebovat:

250g BIO tvarohu
200g změklého čersvého másla
90g kokosového cukru (ale bude vám to fungovat i v tomto rozmezí 50-120g, respektujte svou cukrovou potřebu, ať pak nejste zklamaní ;) )
4ks BIO vajec
270g rýžové mouky
70g BIO proteinu (použila jsem I Love BIO Protein)
100ml konopného mléka (může být i klasické kravské nebo jiné alternativní: sojové, kokosové, mandlové, ...) + cca 2 lžíce navíc
15g vinného kamene (kypřící prášek)
10g Matcha čaje
2 lžíce cintónové šťávy
kúra z jednoho BIO citrónu
a ještě nějaký ten kousek másla a trochu mouky na vymazání formy

Nečekejte žádné složitosti. Troubu si předehřejte na 170C a pusťte se do přípravy těsta. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte žloutky, tvaroh, mouku s kypřícím práškem, protein (pokud pečete bábovku pro své mini ratolesti, pak opatrně s proteinem, vysoký podíl bílkovin je pro malý organismus nežáducí a zbytečně zatěžující), mléko, citrónoou šťávu a opatrně vmíchejte bílkový sníh. Teď si rozdělte těsto na dvě části, do jedné přidejte matcha čaj a citronovou kúru, případně trošku nařeďte cca dvěmi lžícemi mléka. Obě těsta by měla mít stejnou hustotu. Budou mírně tuhší, tak se nelekejte. Teď už zbývá jen naplnit formu a dát péct. Počítejte 40-50 minut. Před vyjmutím z trouby raději zkontrolujte špejlí, zda je bábovka zcela upečená.

Chuť můžete doladit ještě čokoládovou polevou a kokosem. Použila jsem jednoplantážní 80% čokoládu, kterou jsem rozpustila s lžící kokosového oleje. Čokoláda tak neztvrdne úplně a bábovka se vám bude díky tomu dobře krájet. A věřte mi, krájet budete o sto šest ;)

A mimochodem, bábovku ocenil i náš Oliver.

Užijte si ji! A dejte vědět, jestli vás chytla.

Míša

ŽIVOT Instagram zdravablondyna NA INSTAGRAMU
Zdravá žena
Zdravá žena
Ženské tělo se s věkem mění, stejně tak jeho potřeby. Buďte stále svěží a fit.
Přejít do kategorie
Těhotenství
Těhotenství
Podpořte své tělo živinami, které jsou nezbytné pro ochranu vás i miminka.
Přejít do kategorie
Dětská výživa
Dětská výživa
Živiny, které dětem nejčastěji chybí a které z běžné stravy jen obtížně získáte.
Přejít do kategorie
Čerstvé novinky na váš mail
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.