Novinka! Zásilky expedujeme i na Slovensko.

PRVNÍ PŘÍKRMY – Nákupní seznam pro startovací i rozjídající období

PORADNA-3

Vědět, co, kdy a jak uvařit je velmi důležité. Stěžejní je ale také to, abychom dokázali nakoupit ingredience v dostatečné kvalitě, uměli rozpoznat čerstvost a kondici potravin a právě k tomu vám napomůže tento článek.

Nákupní seznam rozděluji do dvou příkrmových období, tedy na STARTOVACÍ OBDOBÍ, což jsou zhruba 2 – 4 měsíce od první lžičky a ROZJÍDAJÍCÍ OBDOBÍ, které trvá zhruba do 12. měsíce věku dítěte.

Potraviny vhodné pro první příkrmy jsou současně vhodné pro dlouhodobé zařazení do jídelníčku nejen vašich dětí, ale i nás dospělých. První příkrmy nejsou o nějakých speciálních potravinách, které mají své místo jen v krátkém časovém okně. Naopak, využijte první příkrmy jako připomínku toho, že jsou potraviny, které si zaslouží místo ve vašem týdenním stravovacím režimu. Možná objevíte nové potraviny, využijte této své iniciativy a naladění na první příkrmy a obohaťte i svůj vlastní jídelníček. Čím lepší, kvalitnější, nutričně hodnotnější jídelníček budete mít vy, tím lepší ho nakonec bude  mít i vaše dítě. První příkrmy jsou jen cestou k vašemu standardnímu rodinnému stravování. Nyní máte jedinečnou možnost tento standard pozvednout na vyšší úroveň.

Chtěla bych zdůraznit, že se žádnou ze zmíněných značek nemám domluvenou placenou spolupráci. Hlavní a jediné měřítko mých doporučení je osobní zkušenost s danými produkty a tedy vybudovaná důvěra v daný produkt nebo brand.

A teď už hurá na nákupy!

 

PŘÍPRAVA A SKLADOVÁNÍ - STARTOVACÍ A ROZJÍDAJÍCÍ OBDOBÍ

PARNÍ HRNEC

Doporučuji nerezové parní hrnce, které můžete využívat jak na vaření páře, tak na klasické vaření. Již několik let máme doba nerezové hrnce od značky WMF a jsem maximálně spokojená. Vyhýbám se jakýmkoli procesorům a hrncům s plastovými částmi, které přichází do styku s jídlem.

PASÍROVAČ

Ideální náhradník mixéru. Pasírování je šetrnější a přirozenější metodou pro finální úpravu konzistence pokrmů. Pasírování zachovává přirozenou strukturu živin a to má příznivý dopad na jejich metabolické zpracování a správné využití. A pochopitelně i na výslednou chuť. Můžete docílit různých textur, od zcela jemných až po hrubší konzistence, záleží, jaký nástavec použijete.

Pasírovačky doporučuji vybírat opět bezplastové, tedy ideálně nerezové. Dobrou zkušenost mám s pasírovačem GrandCHEF z Tescomy.

DĚTSKÉ NÁDOBÍ

Je dobré orientovat se na materiály, které jsou inertní a vysoce odolné. Plastové nádobí musí být vždy označené jako BPA free.

Ze své zkušenosti mohu doporučit příbory:

Ostatně i v rámci dětského nádobí těchto značek nesáhnete vedle. Done by Deer je navíc taková moje srdcová záležitost a to už od prvních příkrmů s Olíčkem a tak jsem nakonec neodolala a přidala pár kousků (čtěte spíš obstojné množství) i do eshopu.

Občas neodolám a koupím dětské nádobí v Zara Home, ale ne vždy jsem spokojená. Výjimkou je tato kolekce silikonového nádobí, které využívám často. 

Za jeden z must have kousků z pohledu praktičnosti považuji rozhodně bryndák s rukávy. Šetří mnoho a mnoho praní. Jen škoda, že jsem ho objevila až po tom nejdivočejším startovacím období :)

SKLADOVÁNÍ

Obecně nejsem zastáncem zamrazování a zavařování. Příkrmy se snažím uchopit tak, abych jednotlivé ingredience využila v pokrmu i pro Olíčka a pro nás dospělé.

Určitě jsou ale potraviny, které si často vařím do zásoby na cca 2 dny, např. jáhly nebo vývar, který vydrží v dobré kondici i 3 dny. Pro uchování těchto pokrmů používám skleničky s víčky, pokrmy vždy skladuji v lednici. Výhodou je i to, že naplněné vychlazené skleničky můžete vzít s sebou na cesty.

Skleničky mám z Tchibo.cz, ale skvělé jsou i od značky Kilner.

Pokud byste preferovali vaření do zásoby, pak bych doporučila pro uchovávání pokrmů používat vakuovací přístroj.

FILTR NA VODU

Filtrovaná voda je základem pro zdravé vaření i pitný režim. Dotazů na filtrovanou vodu přichází opravdu hodně, proto jsem se rozhodla vybrat ty nejlepší dostupné filtrační systémy a přidat je přímo do eshopu. Jako s drtivou většinou sortimentu, mám i s těmito filtračními systémy osobní a dlouholetou zkušenost. Aquasanu jsme používali nepřetržitě několik let, tedy dokud jsme se nepřestěhovali do domu, kde máme vlastní zdroj vody, což si už žádá i jiný filtrační arzenál.

Filtrační systémy Aquasana jsou vhodné k filtrování vody z vodovodního řádu (ne ze studny). Fungují na principu iontové výměny, sub-mikronové filtrace, kombinace aktivního uhlí a zeolitu, což vede k zachování maximální přirozenosti vody. Filtr nevyrábí tzv. hladovou vodu, která se musí remineralizovat. Jak přesně filtrační systém funguje a jaké složky z vody odstraňuje, je pečlivě popsané přímo v popisu produktu.

Filtr je možné instalovat jednoduše přímo na baterii nebo pod dřez.

Děti potřebují na půl kila své tělesné hmotnosti třikrát více vody než dospělí. Jejich imunitní a detoxikační systémy nejsou plně vyvinuté. Nežádoucí účinky nečistot ve vodě na ně působí mnohem více, než na nás dospělé.

Nemohu doporučit žádnou značku kojeneckých vod v PET lahvích či barelech, neboť právě plastový obal velmi často poškozuje hodnotu vody. Složení vody může mít negativní vliv na hormonální děje v dětském organismu (narážím na problematiku malých „pindíků“).

Voda z vodovodního řádu je normovaná na dospělého jedince, nikoli na kojence. Převařením vody z kohoutku kojenecké kvality nedocílíte. Vždy berte v úvahu také znečištění vody, ke kterému dochází ve vodovodním řádu (voda je normovaná na vstupu, na výstupu bude kvalita v každé domácnosti jiná). Pokud jste přesvědčení, že máte vodu průzračně čistou a zdravou, pak si ji nechte otestovat, uvidíte sami.

 

POTRAVINY - STARTOVACÍ A ROZJÍDAJÍCÍ OBDOBÍ

MASO - JIŽ OD STARTOVACÍHO OBDOBÍ

Maso je základní surovinou pro vývary, což je stěžejní pokrm tohoto období. Vždy jej vybírejte v nejvyšší možné kvalitě, tedy s bio certifikací či od poctivého farmáře.

Vývary připravujte vždy z masa i kostí (skeletu). Vhodné bude např.: 

  • Kuřecí skelet, křídla, krky
  • Hovězí s kostí
  • Králičí s kostí 

Do vývaru můžete použít také vnitřnosti, např. kuřecí či krůtí srdíčka a játra. Zde je opět velmi důležité pohlídat již zmíněnou bio kvalitu.

Kolik masa na skeletu necháte je na vás. Já většinou nechávám masa více, získám tak dokonale stravitelné maso, které mohu servírovat i v rámci jiných pokrmů (maso + zeleninové pyré).

V této podobě (pomalu tažený vývar) slouží maso nejen jako zdroj bílkovin, ale také hemového železa, kolagenu nebo zinku.

Recept na pomalu tažený vývar najdete v článku: PRVNÍ PŘÍKRMY – Startovací období, návod i recepty!


MASO – ROZJÍDAJÍCÍ OBDOBÍ

Základem by měl být stále pomalu tažený vývar z masa a kostí. Repertoár masa do vývaru můžete rozšířit, vhodné bude téměř jakékoli.

Pokud byste chtěli zařazovat maso nad rámec vývarů, pak bude vhodné:

  • Kuřecí
  • Krůtí
  • Králičí

Vždy dbejte na nejvyšší možnou kvalitu, ideálně bio nebo farmářské.

RYBY – AŽ OD ROZJÍDAJÍCÍHO OBDOBÍ

Pokud se rozhodnete do jídelníčku zařazovat ryby, pak doporučuji vybírat nejvyšší možnou kvalitu bez jakýchkoli kompromisů. Není to zrovna snadná disciplína, ale poradím, jak na to.

Vhodné mořské ryby jsou např.: divoký losos, divoká treska, divoký mořský vlk.

Ze sladkovodních ryb bude vhodný např.: pstruh, candát či kapr. 

Jak poznám kvalitní a skutečně čerstvou rybu?

  • Hledejte označení „SEA FROZEN“, které by mělo zaručovat, že ryby byly zamražené přímo na moři.

  • Nekupujte glazované ryby (informace je vždy uvedená na etiketě, u pultového prodeje se doptejte obsluhy). Hledejte symbol ledového krystalku.

  • Musí vonět po mořské vodě, ne smrdět rybinou.

  • Čerstvé ryby mají vždy lesklou a pevnou kůži. Matná, suchá, svraštělá, blátivá kůže je jednoznačně špatně.

  • Žábry by měly být růžové, červené až fialové a stále v přirozené pozici, tedy napnuté (vybledlé a splasklé žábry značí fakt, že by ryba již neměla být v prodeji).

  • U celých ryb můžete čerstvost rozpoznat také podle očí. Oči by měly být stále vypouklé a bez zákalu.

  • Skvělým ukazatelem je také pružnost masa. Pokud píchnete prstem do ryby, měla by se tkáň vrátit do původního stavu. Čím déle to bude trvat, tím starší ryba bude. Pokud se tkáň nevrátí, pak si můžete být takřka jistí, že je ryba již v rozkladu (maso už začíná hnít).

Co je dobré vědět? I čerstvé ryby prodávané na ledu mohou být rozmražené. Takové ryby mají velmi nízkou trvanlivost a je třeba je tepelně zpracovat co nejdříve. Tuto trvanlivost počítejte na hodiny, ne na dny. 

Ryby jsou pro děti rizikové z vícero důvodů, jedním z nich je např. riziko alimentární otravy. Čím kvalitnější, čerstvější, zkrátka celkově zdravější rybu koupíte, tím nižší bude riziko otravy patogenními organismy.

Konzervované ryby v tomto období rozhodně nedoporučuji.

Ryby nejsou zrovna mou nejsilnější disciplínou. Již před delším časem jsem ryby přestala jíst a zařazovat je do jídelníčků dětí (především z důvodu nadlimitního znečištění oceánů, vymírání některých druhů stále lovených ryb, neetického způsobu lovu) a tím se mé vzdělávání v této kategorii vlastně pozastavilo. Dodala bych snad jen, že kvalita ryb je vždy o způsobu chovu a tedy kvalitě krmiva a prostředí, ve kterém ryby žijí, nebo o environmentu divokých ryb a způsobu jejich lovu a distribuce. 

VEJCE - STARTOVACÍ OBDOBÍ

V tomto startovacím období používejte jen žloutek. Vejce samozřejmě vybírejte co nejkvalitnější a nejčerstvější ideálně s bio certifikací (označení „0“) nebo vejce od nosnic chovaných ve volném výběhu (označení „1“). Označení hledejte přímo na vejcích. 

Z hlediska nutriční hodnoty a minimalizace hygienického rizika jsou nejhodnotnější vejce, která jsou co nejčerstvější. Orientujte se ideálně na vejce, která jsou ve lhůtě 9 dní od snášky, přičemž obecná „trvanlivost“ vajec je 21 dní.

Pro děti do 3 let jsou stará a starší vajíčka zcela nevhodná.

Čerstvost vajec si můžete snadno ověřit tím, že čerstvé vejce po vložení do vody klesne a zůstane u dna. Pokud se vejce přetáčí, pak není z těch nejčerstvějších a pokud se vznáší u hladiny, pak se jedná o vejce staré.

Čerstvé vejce má po rozklepnutí pevný, průhledný bílek a pevný žloutek vypouklého tvaru.  Staré vejce nedrží tvar, žloutek se roztéká.

MLÉČNÉ VÝROBKY - AŽ OD ROZJÍDAJÍCÍHO OBDOBÍ

JOGURTY

Abyste vybrali opravdu kvalitní jogurt, který má smysl konzumovat nejen kvůli chuti, ale také z pohledu výživy (tedy pokud chcete všechny benefity, které se stále opakují v reklamách a ještě něco navíc), pak musíte sledovat 3 důležité aspekty:

  1. Složení
  2. Certifikace
  3. Původ mléka

Jogurty vybírejte pouze plnotučné, zakysané, bílé a z nehomogenizovaného mléka. Neorientujte se jen na jogurty z kravského mléka, prioritně zařazujte spíše jogurty ovčí a kozí.

Složení jogurtu by mělo vypadat takto: mléko (nebo pasterované mléko), jogurtová kultura. Ano, takhle jednoduché to je :) Nic víc do kvalitního a poctivého jogurtu nepatří!

K tomuto čistému složení přidejte ještě bio certifikaci nebo označení farmářský a máte jogurt vhodný nejen pro první příkrmy, ale pro každý racionálně vedený jídelníček.

Bio či poctivé jogurty z farmy nejsou přežitkem. Postup výroby má přímí vliv na strukturu obsažených bílkovin a tuků, které zůstávají v přirozené podobě.

O původu mléka, jeho důležitosti, problematice beta kaseinu A1 a A2 jsem se rozepsala v článku: Mléko! Rozhodně stojí za přečtení.

Další tipy:

  • Preferujte mléko s obsahem kaseinu A2, např. od plemena Jersey. Tyto krávy dávají mléko, které obsahuje beta kasein A2, tedy stejný jako obsahuje mléko ovčí, kozí a nakonec i to naše mateřské. Mléčné výrobky z Jersey mléka jsou k dostání už i v některých supermarketech a budou skvělou volbou.

  • Tuková krusta na hladině jogurtu bývá dobrým znamením. Takové jogurty dozrávají ve skle (což je ideální) či v jiném obalu. Dozrávání jogurtu v obalu je správně.

Moji oblíbenci:

Kravský jogurt - Farmářský bílý jogurt z Farmy u svaté Anny

Kozí jogurt, jelikož není sezóna nemohu vám sem vložit odkaz přímo na jogurt, ale skvělé mají opět u svaté Anny. Poctivý kozí jogurt lze zakoupit zhruba od dubna do listopadu. Koza si zachovává přirozené cirkadiální rytmy, a proto v zimě nepase a ani nedojí nad rámec své vlastní potřeby. Proto v tomto období nemohou vznikat poctivé kozí produkty.

„Ty jsi ale koza“ by měla být spíše pochvala, neboť koza je přírodní unikát. Pro zajímavost, u koz nikdy nebyla zpozorovaná rakovina. Kozy, které jsou chované v čistém prostředí, kde se dbá na hygienu a správný způsob chovu dávají mléko, které není cítit „kozinou“. Silný zápach, který se line z některých kozích produktů je známkou špatné péče o chov. Takové jogurty a další mléčné výrobky konzumovat nedoporučuji.

Ovčí jogurty, mohu doporučit např. tradiční ovčí jogurt ze statku Horní Dvorce nebo tento ze statku Gazda.

KEFÍRY

Stravitelnost kefíru a jeho celková prospěšnost pro mikrobiom je mimořádně hodnotná. Opět se orientujte dle složení, certifikace a původu mléka.

Složení by mělo vypadat takto: mléko, kefírové kultury
Certifikace: bio nebo farmářský
Původ mléka: ideálně Jersey nebo jiná plemena bez kaseinu A1

Moji oblíbenci:
Kravské kefírové mléko sametové chuti
Kozí kefír z Farmy u svaté Anny


ZAKYSANÁ SMETANA

Zakysaná smetana je hodnotná zejména díky procesu fermentace, tedy kvůli obsah zdraví prospěšných bakterií. Vybírejte takovou, u které si budete jistí, že byla vyrobena tradičními postupy z kvalitního mléka a bez zbytečných aditiv.

Složení: smetana, smetanové kultury
Certifikace: bio nebo farmářský
Původ mléka: ideálně Jersey nebo jiná mimoevropská plemena (beta kasein A2)

Zakysanou smetanu kupuji také z Farmy u svaté Anny (pokud je). Mimochodem, smetanu ke šlehání mají také úžasnou. Po vyšlehání drží i bez ztužovačů. Šlehačku tak můžete bez obav z toho, že spadne použít do poctivých krémů na dorty či cupcaky.


ALTERNATIVNÍ VÝROBKY – AŽ OD ROZJÍDAJÍCÍHO OBDOBÍ

KOKOSOVÝ JOGURT

Kokosový jogurt je skvělou alternativou k mléčným výrobkům. Oceníte jej také v případě, kdy vaše dítě netoleruje živočišné jogurty. Kokosových jogurtů je na trhu opravdu mnoho, bohužel jsou téměř vždy znehodnocené nevhodnými aditivy a sladidly.

Pro sebe i děti kupuji výhradně kokosový jogurt značky Wild and Coco.

Složení by mělo být opět čisté, tedy: panenská kokosová voda (nebo jen kokosová voda), dužina z mladého kokosu a probiotické bakterie.

KOKOSOVÝ KEFÍR

Čistý kokosový kefír může být součástí dopolední či odpolední svačinky. Přidejte ovoce či zeleninu a máte vystaráno. Kefír vyndejte z lednice s předstihem, podávejte ho dětem ideálně v pokojové teplotě.

Složení hledejte opět čisté, např.: mladý kokos rozemletý* 54 % (dužina z mladého kokosu 67 %, panenská kokosová voda 33 %), filtrovaná pitná voda, probiotické bakterie.

Skvělý kefír je opět od Wild and Coco.


ZDRAVÉ TUKY - STARTOVACÍ OBDOBÍ

Tyto tuky jsou nezbytnou složkou jídelníčku. Kromě toho, že jsou samy o sobě zdrojem prospěšných tuků, zastávají i další stěžejní funkce. Podporují například vstřebatelnost a využitelnost vitamínů a dalších látek, obsahují cenné esenciální kyseliny. Tyto tuky nelze v jídelníčku ničím jiným nahradit! Pamatujte, že bez jejich příjmu se bude dítě dostávat do různě závažných výživových deficitů.

Tuky je třeba přidávat zejména do pokrmů, které neobsahují tučné složky. Pokud tedy má dítko na talíři vývar či vejce, pak tuk přidávat nemusíte. Naopak, do zeleninového pyré či domácí rýžové kaše bude tuk více než vhodný. 

Vyjmenuji vám tuky, které sama používám a to nejen pro Riley v rámci prvních příkrmů. Mám je doma stabilně jako běžnou součást základních ingrediencí. Každý tuk či olej má své výhody a kulinární využití. Dbejte zejména na to, abyste oleje používali vhodným způsobem s ohledem na jejich oxidační a tepelnou stabilitu, tedy s ohledem na teplou či studenou kuchyni. Při nešikovném použití můžete napáchat více škody než užitku. 


MÁSLO – vynikající zdroj prospěšných tuků

Vybírejte ideálně bio čerstvé farmářské máslo a ještě ideálněji od plemene Jersey. Více o této problematice v článku: Mléko!

Pokud je na obalu másla uvedeno „čerstvé“ a „farmářské“, pak se jedná o máslo vyrobené přímo ze smetany a ne z již zpracovaného mléka (jen pozor, toto legislativní nařízení se může klidně časem změnit). Takové máslo preferuji nejen pro období prvních příkrmů.

Čerstvé máslo poznáte i díky tomu, že bude mít krátké datum spotřeby.

Máslo by mělo být baleno do obalu, které nepropouští světlo. V průhledných obalech máslo na povrchu oxiduje, což snižuje jeho výživovou hodnotu. Samozřejmě je rozdíl, když si koupíte čerstvé máslo na trhu, kde je běžně balené jen do „fólie“ nebo když sáhnete po másle v supermarketu, kde leží pod světly mnohem delší dobu.

Vhodné máslo je nejen to z kravského mléka, vynikající přínos má také máslo kozí. Kozí máslo má pro nás z výživového hlediska malinko výhodnější složení mastných kyselin a přináší tak do jídelníčku žádoucí zpestření.

Máslo používejte na studenou kuchyni nebo ho přidávejte do již hotových nebo téměř hotových teplých pokrmů, tedy při pasírování nebo servírování.


GHÍ – tak trochu jiné máslo

Ghí se vyrábí z másla postupem, který ho zbaví vody a netukových složek. Logicky, pokud chcete kvalitní ghíčko, pak musí být z kvalitního másla. Jde o 100% tuk, který je stabilní, a tedy pro tepelnou úpravu vhodnější než máslo.

Vybírejte ghí s označením bio, či od výrobce, který se pyšní volným chovem krav. Skvělé je např. přepuštěné máslo vyrobené z BIO mléka od krav chovaných v Alpách a krmených travou od značky Puhdistamo.

Ghí většinou tolerují i děti, které jsou jinak senzitivnější na mléčné bílkoviny a laktózu. 


OLIVOVÝ OLEJ – panenský nestačí

Není olivový olej jako olivový olej. Můžete si pořídit obyčejný (někdy dokonce zoxidovaný) zdroj tuku nebo opravdu kvalitní olej, který bude obsahovat další cenné složky jako jsou například polyfenoly.

Olivový olej by měl být označený jako extra panenský, toto označení ale samo o sobě nestačí. Vybírejte olej v nejvyšší jakostní třídě. Jak ho poznáte? 

  • Olej by měl být lisovaný výhradně mechanickými postupy a za studena.

  • Acidita oleje by měla být pod 0,3 lépe pod 0,2%. Acidita je nejjednodušším objektivním ukazatelem kvality. Udává se v procentech a vyjadřuje podíl volných mastných kyselin vůči celkovému objemu oleje.

  • Peroxidové číslo pod 10 O2/kg. Peroxidové číslo určuje stupeň oxidace oleje v době jeho výroby. Čím nižší je hodnota peroxidů, tím vyšší je nutriční hodnota oleje, tedy i podíl přirozených antioxidantů. Vyšší poměr peroxidů naopak ukazuje, že již probíhá proces žluknutí a že dochází k degradaci základních prospěšných složek oleje.

  • K270 pod 0,15 či K235 pod 1,9. Zde opět platí, že čím vyšší hodnota ukazatele, tím horší kvalita oleje.

Oleje těchto parametrů jsou vhodné jak na studenou, tak teplou kuchyni.

Olej, který by vykazoval vyšší čísla zmíněných hodnot, bude mít vyšší podíl zoxidovaných složek a horší kvalitu, která představuje zbytečnou zátěž, a to nejen pro děti v období prvních příkrmů.

Pokud se nechcete zabývat vlastním výběrem, dejte na mé doporučení a používejte oleje značky Centonze. Již roky se řadí mezi nejlepší olivové oleje světa, sbírají mnohá ocenění a mohou se chlubit historií výroby již od roku 1953. Já tyto oleje používám už asi 8 let a byť čas od času testuji jiné značky, vždy se ráda vracím k mým Centonze oblíbencům.

KOKOSOVÝ OLEJ – vždy raw a bio

Volte nativní formu a bio kvalitu. Rafinované kokosové oleje nejsou vhodné, jsou rizikové kvůli vysokému indexu aterogenity, což znamená, že negativně ovlivňují cholesterol a stav cév. Pokud někdo dehonestuje kokosové oleje, pak většinou mluví právě o těchto nekvalitně zpracovaných olejích nebo o jejich nesprávném zařazení do jídelníčku.

Vhodný bude např. 100% organický za studena lisovaný panenský kokosový olej od značky Viridian.

Používám ho nejčastěji do domácích kaší, skvěle chutná v kombinaci s ovesnými vločkami, jáhly nebo s pohankou.

Kokosový olej je stabilní a můžete ho používat i na teplou kuchyni. 

ZDRAVÉ TUKY – omega 3 mastné kyseliny

Nad rámec již zmíněných zdravých tuků je třeba myslet na dostatečný denní příjem omega 3 mastných kyselin ve formách, které se vyznačují vysokou využitelností v organismu. Pro optimální vývoj a zdraví dětí jsou skutečně nezbytné!

Doporučuji: 

Scandinavian Rainbow Trout Oil Organic: BIO certifikovaný rybí tuk ze skandinávského duhového pstruha. Ryby pochází z kontrolovaného prostředí vnitrozemské řeky, což vylučuje kontaminaci chemikáliemi a těžkými kovy, olej tak nemusí procházet rafinací, která odstraňuje kontaminaci. Rychlá výroba a zpracování zabraňují oxidaci, která znehodnocuje obsah. Výživové kvality, chuť a ekologický dopad se tak s běžnými oleji vůbec nedají srovnat.

Vegan EPA and DHA: Olej je získaný z mořské řasy Marina Algae a chia semínek. Doplněný je o pomerančový olej a vitamín E. Olej je bohatý na kyselinu eikosapentaenové (EPA) a kyselinu dokosahexaenové (DHA). Tyto kyseliny lze přirozeně nalézt v rybím mase právě díky tomu, že ryby konzumují řasy, které omega-3 obsahují. Nové technologie jsou však schopné extrahovat tyto látky přímo z řas. Esenciální mastné kyseliny jsou absorbovány v gastrointestinálním traktu a rychle se dostávají do těla, kde se podílí na celé řadě pochodů a funkcí. 

Oba tyto produkty jsou vysoce kvalitní a lze je dětem podávat již od prvních příkrmů.

ZELENINA - STARTOVACÍ OBDOBÍ

Zeleninu volte nejlépe farmářskou nebo v bio kvalitě. Vždy by měla být v top kondici a neměla by mít žádné nahnilé části, neměla by být cítit plísní. Vybírejte menší kousky, které nebudou plné dusitanů.

Jsou druhy zeleniny a ovoce, které ani s bio certifikací neznamenají přirozené zrání na slunci (hydroponické pěstování). I proto vždy preferujte sezónní druhy zeleniny.

Nekupujte předpřipravenou zeleninu, tedy loupanou, již nakrájenou apod. 

Ideální druhy zeleniny pro první příkrmy jsou batáty, cuketa, dýně, petržel, mrkev. V tomto startovacím období můžete též zařadit brokolici, květák, okurku, ale i spařené dušené ředkvičky a okrajově také hrášek.

Brokolice

  • kontrolujte čerstvost u řezu košťálu, často bývá naplesnivělý
  • růžičky by měly být dokonale zelené, nikdy ne vykvetlé a nažloutlé

Brambory

  • nikdy nekupujte naklíčené či zelené
  • neměli by být cítit plísní 

Celer

  • často trpí na plísně, kupujte vždy co nejčerstvější
  • používejte jen čistě bílou dužinu 

Mrkev

  • preferujte menší mrkve s natí
  • nebojte se zařazovat i fialovou a žlutou mrkev. Málo se to ví, ale původní odrůda mrkve byla fialová, ta naše oranžová je vyšlechtěná. 

ZELENINA – AŽ OD ROZJÍDAJÍCÍHO OBDOBÍ

Stále dbejte na vysokou kvalitu a čerstvost. Zelenina by měla být vždy v dokonalé kondici. Zeleninu od poctivého farmáře považuji za nejlepší volbu, tedy pokud nemáte vlastní :)

Další druhy zeleniny můžete postupně zařazovat dál a to i s ohledem na sezónnost. Snad bych jen doporučila vynechat tyto druhy: pór, rajčata, bílá ředkev, hlávkové zelí. Obzvlášť u dětí, které jsou senzitivnější či mají nějaké potravinové alergie není kam spěchat, zmíněné druhy zeleniny můžete zařadit až v dalším příkrmovém období.

Vždy jde samozřejmě také o množství, četnost a způsob úpravy.

 

OVOCE - STARTOVACÍ OBDOBÍ

Avokádo volte co nejčerstvější, ideálně letecky dovezené, v bio kvalitě.

Čerstvost před rozkrojením můžete poznat dle stopky, pokud je stopka zčernalá, pak to značí, že má avokádo své nejlepší časy již za sebou. Po rozkrojení by dužina měla být žlutá, měkká a po vyloupnutí by měla stále držet dokonalý tvar. Dužina by neměla mít žádné černé skvrny!

Pokud se rozhodnete zařazovat již v tomto období klasické ovoce, pak volte čerstvé sezónní a druhy, které jsou vypěstované u nás. Preferujte chemicky neošetřené, tedy bio. Více se budu věnovat ovoci až v další příkrmové fázi.

OVOCE – AŽ OD ROZJÍDAJÍCÍHO OBDOBÍ

JABLKA A HRUŠKY

Vybírejte ideálně místní tradiční prastaré odrůdy jablek a hrušek, má to svůj význam.

Vhodné budou např. tyto české odrůdy jablek:

  • Míšené české
  • Malinové holovouské
  • Ribstonské

A tyto odrůdy hrušek:

  • Lucasova
  • Williamsova
  • Konference

Kompletní seznam starých odrůd najdete na plantsdata.com.

BANÁN A PAPÁJA

Preferujte bio banány. Pokud budete dětem podávat banány, které nemají bio certifikaci, pak zacházejte velmi opatrně se slupkou, ta dětem do ruky rozhodně nepatří. Může být zdrojem nebezpečného chemického koktejlu látek, které se používají pro ošetření banánů ať už během pěstování, nebo v posklizňovém zpracování před samotnou distribucí.

Papáju pořizujte vždy čerstvou, ideálně letecky dovezenou.

OBILOVINY - STARTOVACÍ OBDOBÍ

RÝŽE 

Pro toto období jsou stěžejní kvalitní loupané druhy rýže (ty bílé).

Kulatozrnné variety:

  • Carnarolli
  • Arborio

Dlouhozrnné variety:

  • Parboiled
  • Basmati 

Pozor, jasmínová rýže není pro první příkrmy vhodná!

Vždy kupujte rýži od renomovaných výrobců, kde máte vyšší jistotu čistoty. Běžné rýže často obsahují nadlimitní obsah toxických látek (kontaminace těžkými kovy, mykotoxiny, pesticidy), doporučuji vyhýbat se rýžím z Číny a dalších environmentálně vysoce zatížených oblastí.

Úžasné španělské rýže opravdu vysoké kvality jsou od značky Sivaris.

JÁHLY

Kupujte ideálně bio jáhly natural, většinou kupuji ty od značky Alnatura či Country Life.

Jáhly jsou náchylné na žluknutí, vždy doporučuji k nim před vařením přičichnout, zda je vůně v pořádku. Žluklé jáhly odhalíte dle zápachu.

Nikdy nepodávejte dětem jáhly s prošlou expirací.

POHANKA

Kupujte pouze světlou pohanku, ta není termicky loupaná a díky tomu bude nejen nutričně hodnotnější, ale i chutnější. 

Můžete používat jak pohanku celou (kroupy), tak lámanku.

Pro první pohankové kaše volte pohanku lámanku. Není sice nutričně tak hodnotná jako pohanka celá, ale je daleko lépe stravitelná a pro první seznámení s pohankou je ideální. Postupně přejděte na klasickou pohanku a lámanku používejte jen když budete v časovém presu.

OVESNÉ VLOČKY – AŽ OD ROZJÍDAJÍCÍHO OBDOBÍ

Ovesné vločky vybírejte pečlivě, jsou v nich zásadní rozdíly. Ovesné vločky by měly být:

  • vždy s bio certifikací (organické)
  • vždy v obalu, který zamezuje přístupu vzduchu a světla, např. papírová krabička s vnitřním uzavřeným sáčkem.
  • V domácím prostředí ovesné vločky skladujte ideálně ve skleněné uzavíratelné dóze v chladu, temnu a suchu, např. ve spíži.

Na co si dát pozor? Ovesné vločky nejsou tak stabilní, jak se na první pohled jeví. Jsou velmi náchylné ke žluknutí (oxidaci tuků). Před přípravou kaše doporučuji vločky v suchém stavu otestovat. Stačí ochutnat malé množství. Jejich chuť by měla být „čistá a nasládlá“. Ovesné vločky by nikdy neměly být nahořklé a pálit na jazyku. Měly by vonět, a ne být cítit plesnivinou či senem. Vždy se orientujte spíše na prémiové značky (Emco a podobně vyškrtněte).

Kvalitní ovesné vločky koupíte např. v M&S. Dobrou kvalitu představuje i značka Alnatura, jen obaly mají často nešťastné.

Vhodné jsou jak řezané ovesné vločky, většinou jsou označené jako ty vhodné na kaši, tak i ovesné vločky celé (někdy označené jako jumbo).


OVESNÁ MOUKA

S nákupem ovesné mouky se nemusíte trápit. Pro batolata je vhodná pouze mouka čerstvě připravená, ideálně v domácích podmínkách. Stačí rozmixovat řezané ovesné vločky (ty jemné), zvládnete to i tyčovým mixérem. Mouka je určená k okamžité spotřebě, nikdy si ji tedy nedělejte do zásoby.


QUINOA A AMARANT

Vždy vybírejte kvalitu natural, tedy žádné pufované výrobky, mouky, instantní kaše, vločky.


TĚSTOVINY

Z bezlepkových těstovin budou vhodné např. BIO kukuřičné nebo pohankové.

Pšeničné těstoviny, tedy ty s obsahem lepku volte ideálně z kvalitní tradiční pšenice. (Více v bodě osm v článku: PRVNÍ PŘÍKRMY – Rozjídající období do 12.měsíce věku dítěte, návod i recepty!

LUŠTĚNINY – AŽ OD ROZJÍDAJÍCÍHO OBDOBÍ

ČERVENÁ ČOČKA 

Vybírejte červenou loupanou čočku v bio kvalitě.

PEČIVO – AŽ OD ROZJÍDAJÍCÍHO OBDOBÍ

Zde bych chtěla zdůraznit, že je nutné s ohledem na citlivost dětského zažívacího traktu vybírat pouze pečivo vyráběné tradiční technologií (inovativní proces mletí, třístupňové vedení kvasu, atd.)

Prosím, věnujte této problematice čas a přečtěte si, co to vlastně znamená. Velmi pěkně je to popsáno na superpecivo.cz, kde je problematika moderní a klasické pekařiny vysvětlená.

Podáváním nevhodného pečiva můžete poškozovat zdraví dítěte a to hlavně z důvodu dráždění sliznice nedozrálého střeva!

Nikdy nezařazujte:

  • Běžné supermarketové pečivo, rozhodně ne vícezrnné, rustikální, fitness apod.
  • Hrubozrnné pečivo s vysokým podílem celozrnného šrotu (takové ty hutné mokré chleby, co vypadají jak zbytky po lisování kompostu :) )
  • Běžné kváskové celozrnné a semínkové pečivo
  • Rozmrazované a rozpékané pečivo
  • Bílé tukové rohlíky, housky, kaiserky, bagetky apod.
  • Pozor také na domácí pečivo. Základem by měla být vždy prvotřídní kvalita mouky, třístupňově vedený kvas apod.
  • Koblihy, donuty, šátečky a podobné parádičky také ne.

Poctivě vyrobené pečivo bude mít také poctivé složení. Dětem doporučuji podávat pouze:

Celozrnný kvasový chléb se složením: voda, žitná mouka celozrnná (jemně mletá), pšeničná mouka celozrnná (jemně mletá), žitná mouka, sůl, kmín.

100% žitný celozrnný kvasový chléb se složením: voda, žitná mouka celozrnná (jemně mletá), žitná mouka, sůl, kmín.

Tyto druhy chleba můžete zařazovat i v období, kdy zavádíte do jídelníčku lepek. O vhodném postupu při zavádění alergenů jsem psala v bodě 8 tohoto článku: PRVNÍ PŘÍKRMY – Rozjídající období do 12.měsíce věku dítěte, návod i recepty!

Zároveň se ujistěte, že má vaše dítě dostatečně vyvinutou motoriku jazyka, chléb zkrátka musí zvládnout „užvýkat“.

Další tipy:

  • Chléb by neměl být spečený a kůrka by neměla být spálená. Spálenou kůrku dětem nepodávejte.

  • Vždy budou vhodnější spíše žitné a pšenično-žitné chleby než ty čistě pšeničné. U pšeničného pečiva je prolaminová zátěž podstatně vyšší, což souvisí s problematikou zvýšené senzitivity a alergií na lepek.

  • S čistě žitným chlebem ale nespěchejte. Jeho zařazení můžete oddálit až do následujícího období, tedy kolem 18. měsíce. Velmi záleží na rozjedenosti, žvýkacích schopnostech a na celkovém prospívání a zdraví dítěte.

  • Pečivo skladujte v chlebníku v papírovém sáčku nebo v bavlněném plátýnku. Pozor na vlhkost a chlad, rozhodně chléb neskladujte v lednici.

 

KOŘENÍ

SŮL - STARTOVACÍ OBDOBÍ

Sůl má své poslání již od prvních příkrmů. Hraje důležitou roli v rámci vývoje mozku kojence, dokáže aktivovat tvorbu gliových buněk, které souvisí s přenosem signálů v rámci nervové soustavy. Nejde o žádné solení, ale spíše o tak malé množství, které se jen nepatrně dotkne chuťového profilu příkrmu.

Používejte sůl bez přidaných aditiv. Moje oblíbená je himalájská od značky Purasana.

KOŘENÍ – AŽ OD ROZJÍDAJÍCÍHO OBDOBÍ

Koření pořizujte zásadně od prověřených dodavatelů specializujících se právě na dovoz a výrobu koření. Je to natolik složitá oblast, že nákup mimo specializované prodejny je podle mě příliš velkým rizikem a nikdy nevíte co pořídíte. Koření a bylinky jsou na celoživotní studium a nevyplatí se na něm šetřit. Buď si koření a bylinky pěstujte sami, nebo vsaďte na renomované značky, které svou reputaci založili na přísných kontrolách kvality, mají všechny potřebné certifikace a obchodní zkušenosti, včetně organické kvality, kterou považuji v tomto segmentu za zlatý standard kvality.

Koření si doma skladujte v suchu. Vlhkost podporuje vznik plísní. Koření si doma neskladujte příliš dlouho, spotřebujte ho za čersvta.

Zařadit můžete např.: kurkumu, sladkou papriku, bazalku, tymián atd.

S luštěninami (např. červenou čočkou) se vyplatí vařit majoránku, která působí antiflatulentně (podporuje stravitelnost a zabraňuje nadýmání), ostatně stejně jako řasy. 

ŘASY - ROZJÍDAJÍCÍ OBDOBÍ

Řasy jsou důležitým zdrojem jódu. Můžete je přidávat do polévek a vývarů.

Pokud je budete vařit společně s luštěninami, zafungují podobně jako majoránka, tedy podpoří stravitelnost a budou zabraňovat nadýmání.

Vhodné řasy jsou např.

  • Wakame
  • Nori

VITAMÍNOVÉ PRODUKTY - STARTOVACÍ OBDOBÍ

Kromě již zmiňovaných omega 3 mastných kyselin je velmi důležité pečovat také o dostatečný denní příjem vitamínu D3. Za šetrnou a účinnou formu považuji 100% přírodní kapičky Viridikid D Drops. Vitamín je D3 v těchto kapičkách dobře snášený a to i velmi senzitivními dětmi, které s jinými vitamíny D měly potíže (ekzémy, zvracení, křeče, bolesti bříška).

Více o vitamínu D3 jsem se rozepsala v tomto článku: VITAMÍN D - Proč je důležitý pro děti, dospělé a těhotné ženy? A jak jej užívat

Dalším vitamínem, který stojí za zmínku, je vitamín C. Tento vitamín se nepromítá do složení mateřského mléka v dostatečném množství, proto není od věci ho v šetrné podobě podávat dětem již od prvních příkrmů. Preferujte přírodní zdroje, skvělý je bio sirup s vitamínem C získaným z rostliny acerola. Acerola je známá právě pro vysoký obsahu vitamínu C. Pro porovnání, 1 g pomeranče obsahuje 0,4 mg vitamínu C, zatímco 1 g aceroly obsahuje 180 mg. Její třešním podobné plody obsahují také velké množství bioflavonoidů a karotenoidů.

VITAMÍNOVÉ PRODUKTY – AŽ OD ROZJÍDAJÍCÍHO OBDOBÍ

K základní kúře můžete kolem jednoho roku přidat také bezinkový sirup s Acerolou. Je skvělý obzvlášť při již rozjetém nachlazení a nemoci, neboť urychluje a usnadňuje jejich průběh.

PITNÝ REŽIM

Ke každému příkrmu patří pohárek s vodou.

Voda musí splňovat parametry kojenecké vody, měla by tedy být:

 

A to je pro startovací i rozjídající období vše. Pokud jsem snad na něco zapomněla, určitě mi dejte vědět, ráda seznam doplním.

Přeji krásné nákupy a ty nejchutnější první příkrmy! M.

ŽIVOT Instagram zdravablondyna NA INSTAGRAMU
Zdravá žena
Zdravá žena
Ženské tělo se s věkem mění, stejně tak jeho potřeby. Buďte stále svěží a fit.
Přejít do kategorie
Těhotenství
Těhotenství
Podpořte své tělo živinami, které jsou nezbytné pro ochranu vás i miminka.
Přejít do kategorie
Dětská výživa
Dětská výživa
Živiny, které dětem nejčastěji chybí a které z běžné stravy jen obtížně získáte.
Přejít do kategorie
Čerstvé novinky na váš mail
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení