Recepty na domácí nanuky

Recept na domácí kokosové nanuky od Zdravé blondýny.

Léto a zmrzliny, to je zkrátka neodmyslitelná kombinace.

Když se ale nechcete celé prázdniny osvěžovat jen obarveným cukrem v lepším případě, v horším různými glukózo-fruktózovými sirupy (levnější a pro zdraví ještě horší varianta cukrů), můžete si takovou poctivou zmrzlinu vyrobit doma.

A pro vás, co byste přeci jen raději mlsali venku, přidávám pár tipů, jak poznat tu kvalitnější verzi zmrzlin a nanuků. Na rovinu si ale pojďme říci, že to jsou prostě cukrovinky, takže nehledejte dietní zázraky :)

  • Vždy je lepší cukr, třtinový cukr a kokosový než glukózo-fruktózové sirupy či umělá sladidla (pokud tedy nemáte nějaká specifická zdravotní omezení).
  • U ovocných nanuků hledejte ty s nejvyšším možným podílem ovocné složky.
  • Vyhněte se umělým barvivům.
  • Preferujte zdravé tuky, např. kakaové máslo před palmovým olejem.
  • U balených nanuků budete mít zpravidla větší jistotu nezávadnosti a snadnější přehled o složení.
  • Točené a kopečkové zmrzliny si dopřávejte jen u poctivých zmrzlinářů. V případě, že nedochází k pravidelné sanitaci strojů nebo se používají nekvalitní vstupní suroviny, dochází pak ve zmrzlinách k rozvoji kolonií bakterie Enterobacteriaceae. Což je to bohužel běžné, jen letos v létě zjistila SZPI, že každý třetí odebraný vzorek, nebyl v tomto ohledu v pořádku

Domácí nanuky - recepty

Nepíšu přesné gramáže, jelikož má každý jiné formičky na nanuky, bylo by to zavádějící. Držte se spíš poměrů, které nepočítám dle gramáže, ale odměřuji v hrnku. Recepty jsou snadné a nanuky můžete vyrábět spolu s dětmi, o to více jim pak budou chutnat.

Recept na zdravý kokosový nanuk.

Na KOKOSÁK budete potřebovat:

  • hrnek kokosové smetany (nebo kokosové mléko s co nejvyšším podílem kokosového extraktu, min. 85%)
  • 2 lžíce strouhaného kokosu (klidně i více, záleží na konzistenci, které chcete dosáhnout) + na zdobení
  • 1 lžíce cukru z kokosového květu (nemusí být, ale skvěle dotváří chuť)
  • na zdobení 80% belgická čokoláda (nebo dle chuti)

Strouhaný kokos jsem nechala nejprve odmočit ve smetaně. Nasákl se a v nanuku pak netvořil nepříjemně ostré kousky. Do směsi jsem přidala ještě cukr, promíchala, nalila do formiček a nechala zamrazit.

Nanuky jsem dozdobila rozpuštěnou čokoládou, některé ještě posypala kokosem.

Na MELOUŇÁK budete potřebovat:

Červená část:

Zelená slupka:

  • matcha čaj (jen pozor, po zmrznutí směs s matchou ztmavne, takže stačí, když bude směs při přípravě světle zelená, bude pak samozřejmě i lépe chutnat.
  • kokosová smetana

Nejlepší jsou formičky "na stojáka". Nejprve je naplníte melounovou vrstvou, necháte zamrazit a pak až přidáte zelenou směs.

Recept na domácí melounový nanuk od Zdravé blondýny.

Na OŘECHÁČ budete potřebovat:

  • 3:1 kokosové smetany a lískooříškového másla nebo mého oblíbeného burákového másla s kakaem a kokosem (můžete použít i kešu máslo, burákové máslo, máslo z vlažských ořechů... ), poměr můžete samozřejmě měnit a hrát si tak s intenzitou oříškové chuti.
  • na ozdobu 80% belgická čokoláda 

Recept na domácí oříškový nanuk s belgickou čokoládou.

Na OVOCŇÁK budete potřebovat:

  • 1:1 kokosové smetany a rozmixovaného ovoce, za mě je chuťově top mango a jahody, ale kreativitě se tu meze nekladou.
  • jahody jsou skvělé v kombinaci s mátou nebo bazalkou, zkrátka jen rozmixujete ovoce s čerstvou bylinkou

Příchutě můžete samozřejmě různě kombinovat. Jestli máte formičky "na stojáka", pak zkuste "rainbow" efekt. Nejprve nalijete kokosovou smetanu, potom rozmixované ovoce, lehce místy směs promísíte a dáte zamrazit. Vznikají tím krásné kousky. V našich formičkách toho úplně nešlo dosáhnout, ale tak na chuti to rozhodně neubralo.

recepty na ovocné domácí nanuky, kterým neodolají děti ani dospělí. 

Když nemáte stroj na zmrzlinu, vzniká jeden technologický zádrhel a to je tvorba krystalů. Takové krystaly pak totiž narušují nejen vzhled, ale i konzistenci a chuť nanuků. Proto doporučuji si nedělat nanuky do zásoby. Nejlepší chuť budou mít vždy co nejčerstvější. Takové 4 hodiny od zamražení to je pohádka.

Pokud byste přeci jen chtěli nanuky do zásoby, zkuste do receptury přidat žloutky. Neptejte se mě, jak přesně to chemicky nebo fyzikálně funguje, žloutky zkrátka naruší či zpomalí tvorbu těchto krystalů. Žloutky si ale vyšlehejte na páře do pěny (zbavíte se tak nežádoucích bakterií) a pak nechte vychladnout. Žloutky můžete přidat do všech uvedených receptů. 

Na nanuky používám nejčastěji kokosové mléko/smetanu. Máme ho rádi, navíc je vhodné i pro ty, kteří mají potíže zpracovat kravské mléko nebo jeho složky a též má krémovější konzistenci než jiná ČISTÁ alternativní mléka (mandlové, konopné, sójové, ...).

Užijte si nanukové hody!

Míša

Olíček a jeho vášeň pro domácí nanuky.

 

ŽIVOT Instagram zdravablondyna NA INSTAGRAMU
Zdravá žena
Zdravá žena
Ženské tělo se s věkem mění, stejně tak jeho potřeby. Buďte stále svěží a fit.
Přejít do kategorie
Těhotenství
Těhotenství
Podpořte své tělo živinami, které jsou nezbytné pro ochranu vás i miminka.
Přejít do kategorie
Dětská výživa
Dětská výživa
Živiny, které dětem nejčastěji chybí a které z běžné stravy jen obtížně získáte.
Přejít do kategorie
Čerstvé novinky na váš mail
Můžete se kdykoliv odhlásit. Newsletter zasíláme 1x za 14 dní.